maandag 22 augustus 2016

Gezellig Gezamelijk :~)

Zondag 21 augustus weer allemaal bijeen voor een leuke middag vol leuke planten, lekker eten en drinken, ruilen van spullen, knuffelen met de poezen en heel veel gelachen :~)





Meer foto's HERE

zaterdag 2 juli 2016

Open tuinen in Rhoon en Barendrecht

Het bijna komplete Stekkengekken groep + een nieuwe (welkom Yvonne)
bezochten 4 open tuinen in Rhoon en 1 hosta tuin in Barendrecht





 Mooie kunst en levende have



Veel meer foto's HIER


maandag 20 juni 2016

Plant Praat tegen hoofdluis


Delphinium staphisagria - auteur Mellita van Bracht

 
Deze prachtige plant de Rozijn Ridderspoor kwam ik tegen in de productietuin van Weleda Zoetermeer. 

Wanneer je, net als ik, gek bent van planten en wil weten welke planten geneeskrachtig zijn is deze tuin zeker een aanrader.


De Delphinium staphisagria is ook bekend onder de naam luiskruid en Staverzaad. Ze is afkomstig uit de Ranonkelfamilie en zeer giftig. Je ziet haar zelden in Nederland, haar oorsprong ligt in het Middellandse Zeegebied. Ze houdt dus van warmte en droge voeten. Wanneer je haar een droge warme plek in je tuin kunt bieden is het een geweldige majestueuze plant om neer te zetten. 

Ze bloeit op hoogte, zodat je niet hoeft te bukken om haar blauwe bloemen te aanschouwen. De bloeistengels zijn stevig en ze heeft mooi glanzend handvormig blad. Het is een tweejarige plant die niet overal te koop is. Voor de echte liefhebbers is ze te bestellen bij Vreekens zaden in Dordrecht.

Haar Nederlandse naam heeft het al een beetje verraden. Haar zaden bevatten zeer giftige alkaloïden waar hoofdluizen het loodje door leggen. Vroeger werd een tinctuur gemaakt die verdund was met spiritus. In de volksmond werd het mengsel jachtwater genoemd en werd veel gebruikt als middel tegen hoofdluis.
Mijn advies is om niet zelf te experimenteren met deze giftige plant maar haar neer te zetten als sierplant want het is een Ridderspoor met allure en een aanwinst voor je tuin!
  

donderdag 2 juni 2016

Weet wat je in huis haalt

Weet wat je in huis haalt auteur Mellita van Bracht









Tijdens een wandeling door de Botanische Tuin Afrikaanderwijk kwam er plotseling een zweem van een koffieshop onder mijn neus langs. Natuurlijk ging ik op zoek naar een Hennepplant maar plots, in mijn ooghoek, zag ik de boosdoener.
Phuopsis stylosa, haar Nederlandse naam Perzische Kruisjesplant heeft ze te danken aan haar afkomst. Het huidige Iran was vroeger de kern van het Perzische rijk. 

Het is en bodem bedekkende plant die niet van natte voeten houdt. Geef haar een zonnig plekje in de tuin en een beetje compost op zijn tijd. Ze verrast je dan met een rijkelijke bloei van wel drie maanden lang. Ze kruipt langzaam door de tuin door gebruik te maken van uitlopers. Wanneer ze te groot wordt steek je simpelweg wat van de plant af. Je kan dan andere tuinfreaks blij maken met een stek!


Echter, haar wietgeur kan weleens voor verrassingen zorgen. Na een anonieme tip in de provincie Gelderland ging de politie op zoek naar een illegale hennepkwekerij. De nietsvermoedende bewoonster was aan het werk, toen zij een telefoontje van de politie kreeg, met de mededeling dat zij ten onrechte een inval bij haar hadden gedaan omdat zij een wietlucht hadden geroken. 


Durf je haar nu nog in je tuin te zetten? Vlinders en bijen zijn er in elk geval gek op en zullen regelmatig dit Perzisch Kruisjesplantje bezoeken.

Durf je het niet aan haar een plekje in jouw eigen tuin te geven? Ga haar dan bewonderen in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk, ze bloeit nu al, maar je hebt drie maanden de tijd voordat alle bloemen verdwenen zijn.



woensdag 18 mei 2016

Plant Praat

Meimaand Seringenmaand  auteur Mellita van Bracht

Overal tref je deze struik nu bloeiend aan. De Syringa vulgaris komt van origine niet in Nederland voor, zij heeft haar wortels in het Zuidoosten van Europa. Tuinliefhebbers zagen haar graag in hun tuin staan daardoor kon zij een ontsnappingspoging wagen richting wilde natuur. Dat is haar goed gelukt ze is op veel plekken in Nederland te vinden vooral op kalkrijke gronden. De Sering is familie van de olijf, en die zie ik, niet zo snel dat kunstje nadoen.

Zweefvliegen en vlinders nemen veelal de bestuiving voor hun rekening. De trompetvormige bloempjes hebben een nauwe opening, daarom kan het bijna niet missen. De insecten die afkomen op de nectar dragen het stuifmeel over uit het iets hoger dan de stempel staande helmhokjes. Het nectar zit onderin de bloem dit kan bijna alleen maar duiden op zelfbestuiving. Het is dus een tweeslachtige bloem op een éénhuizige struik.

Niet alleen insecten zijn er wild van ook mensen worden aangetrokken tot haar bloemen. De zoete geur drijft op het ritme van de wind een weg naar onze reukorganen.
Je ziet haar ook vaak gebruikt in een boeket. Door teelttechnieken is de bloem bijna jaarrond leverbaar voor op de vaas. 

Wanneer je haar geur het hele jaar wil ruiken kan je natuurlijk ook kiezen voor een stukje seringenzeep. Voor ijverige tuinlieden met zwarte handen, van het tuinieren, maak je je eigen tuinmannen scrubzeep. Je kan het natuurlijk ook maken voor je tuinvrienden. Het is een leuk cadeau en zo gepiept!

Hoe ga je te werk?
Vul een jampot met een wijde opening voor driekwart met suiker.Terwijl je roert voeg je vloeibare handzeep toe.
Neem handzeep in de kleur of, misschien nog wel beter, met Seringen geur. Voeg gesnipperde Seringen bloemetjes toe. Let op, gebruik niet te veel want dan raakt je afvoer verstopt.  De eerste paar dagen kan er een laagje schuim op je scrub staan, dat verdwijnt vanzelf. Net als het vuil van je handen wanneer je dit eigen gemaakte product gebruikt.





zaterdag 23 april 2016

Plant Praat

Treurwilg auteur Mellita van Bracht

Ze staat statig aan het eind van de Spaanse Bocht en leunt, met haar takken, richting Sparta stadion alsof ze een echte fan is. 

Haar Latijnse naam kent vele variaties maar tegenwoordig gebruiken we Salix x sepulcralis ‘Chrysocoma’ Haar nog steeds gebruikte synoniem Salix x sepulcralis ‘Tristis’ vind ik persoonlijk leuker klinken. In het Latijn betekent het triest, wat haar hangende takken eer aan doet.

 Beide namen klinken, wanneer je ze langzaam en slepend uitspreekt, als een toverspreuk van Harry Potter bij de eerste val je natuurlijk in een diepe slaap en bij de tweede komt er nimmer meer een lach op je gezicht. Wellicht komen de laatste zinnen door mijn beroepsdeformatie en zijn het alleen maar vreemde hersenspinsels om deze Latijnse namen te kunnen onthouden.

De soort is een kruising tussen Salix alba en Salix babylonica en stamt al uit 1815. De in Frankrijk gekweekte soort werd door vele tuinlieden zo gewaardeerd dat zij zich behoorlijk heeft kunnen verspreiden. Zelfs naar deze plek aan het water en nabij het Sparta Stadion.

Ik kom er vaak en geniet van haar verschillende gedaanten. In de lentezon kan zij zachtjes naar je wuiven, op geleide van het briesje, wat gelijktijdig je wangen streelt. Maar wanneer de wind aantrekt tot een storm verandert zij in een headbanging girl, die woest met haar pruik in de rondte zwaait en als je waagt dicht bij haar te komen geselt ze je gemeen met haar takken.


De laatste weken heb ik haar regelmatig zien headbangen en stiekem vraag ik mij af of dit alleen maar met de wind te maken heeft. Misschien dit doet zij dit uit pure blijdschap nadat Sparta met een 3-1 overwinning op jong Ajax weer terugkomt in de Eredivisie. Niks treurigs aan deze dame!

woensdag 16 maart 2016

Roses are Red.......

Violets are blue - auteur Mellita van Bracht
  
Je ziet ze nu overal in alle soorten en maten, klein bloemig, grootbloemig en zelfs bloemen met franje randen. Ook is de kleurschakering enorm. 


Ze zijn allemaal prachtig maar…………. 


Er is maar één echt Maarts Viooltje.
Dit vaste plantje is een van de eerste voorjaarbloeiers die het seizoen inluiden. De kleur violet is natuurlijk afgeleid van dit kleine zoet geurende bloemetje.

Viola odorata is een inheemse soort, je kunt haar vinden op rijke bosbodems. In het voorjaar profiteert ze van de eerste zonnestralen die de bosbodem opwarmen. Hierdoor ontwaakt zij langzaam uit haar winterslaap en ontluikt haar bloemen.


Vroege hommels en vlinders maken gretig gebruik van haar nectar, die ze goed kunnen vinden, omdat het Maarts viooltje gebruik maakt van een zogenaamd honingmerk. Het honingmerk bestaat uit opvallende strepen op het onderste bloemblaadje. Zo weten de insecten moeiteloos hun weg naar de nectar te vinden. 

maandag 14 maart 2016

Voorproefje Pasen !

Jasminum nudiflorum - auteur Melitta van Bracht

 
Al wekenlang staat ze in bloei! Deze prachtige leiplant, in Nederland Winterjasmijn genoemd, weet de boel aardig op te fleuren met haar knalgele bloemen.



Haar bloemen bloeien op het kale hout vandaar de Latijnse naam nudiflorum, nudi betekend naakt en florum bloem.


De bloemen hebben wel wat weg van de Forsythia, dat is niet zo gek, want beide zijn lid van de Oleaceae of in het Nederlands olijven familie. Doordat de Winterjasmijn al vroeg in de winter in bloei kan staan geniet je vaak langer van haar bloemen dan die van de Forsythia.

 Jasminum nudiflorum is een wilde tante, ze groeit alle kanten uit. Toch is ze goed in toom te houden met een beetje bindwerk en een beetje snoei. Wanneer je haar takken aflegt heb je binnen afzienbare tijd stekken om uit te delen.
Van origine komt ze uit China waar ze groeit op berghellingen. Haar jonge takken zijn groen van kleur en vierkant van vorm, net als de Forsythia kun je de takken in een vaas zetten, zodat je woonkamer een echte voorjaarstint krijgt.

Kom maar op met Pasen!

zondag 6 maart 2016

Voorproefje Voorjaar


Arboretum Trompenburg

De zon scheen, de lucht was helder,
er was geen wind, alleen af en toe een bui.........

De planten & bomen doen hun best





                                                   Meer foto's HIER

zondag 21 februari 2016

Uitje van Groei en Bloei



De Rotterdamse afdeling van Groei en Bloei organiseert een dagje uit naar Kwekerij de Hessenhof en de Orchideeen Hoeve.

Beide waren erg interessant.  Vooral de Orchideeen Hoeve - daar kan je een hele dag doorbrengen en je waanen in de tropen, met vlinders, Lori's en massa's tropische planten  :~)

Foto's HIER

dinsdag 16 februari 2016

Plant Praat - Cornus mas

Cornus mas - auteur Melitta van Bracht

Wanneer je nu maar buiten gaat, om even die frisse neus te halen, kan je ze op veel plekken tegen komen. 
De Gele Kornoelje bloeit er nu lustig op los. Je kunt deze Cornus gemakkelijk herkennen aan haar dichte tuilen van piep kleine bloemetjes. De hele stuik licht er van op.
 Ze komt niet alleen voor in Centraal-Europa maar is ook inheems in Nederland, je kunt haar vinden in de duinen en de provincie Limburg.


Tegenwoordig staat ze op de Rode Lijst. Sinds 1950 zijn bijna 500 van de 1536 autochtone wilde plantensoorten in Nederland in een aantal achteruitgegaan en zijn er meer dan 40 uitgestorven. 

Om hier een halt aan toe te roepen is er onder meer een zogenaamde Rode lijst voor planten opgesteld.
Momenteel is ze te koop bij vrijwel alle goed gesorteerde tuincentra. 

Het zijn dan vaak cultivars. Deze worden voornamelijk uitgekozen op hun vruchten. Die groter zijn dan de botanische soort.


De vruchten van de Gele Kornoelje zijn eetbaar, of je ze nu plukt van de botanische soort of van de cultivars, een likeurtje of jammetje is snel gemaakt op Internet staan volop recepten. Wanneer je plukt in de natuur laat dan nog wat achter voor de fauna, want menig dier snoept ook van deze vruchten. Ook nu zo vroeg in het voorjaar profiteren insecten van de Gele Kornoelje. Zij levert pollen en nectar aan deze rondvliegende beestjes.
Vroeger werden de pitten van de vruchten geroosterd en gebruikt als surrogaat voor koffie. 










Van het hout van deze kleine boom worden wandelstokken en gereedschap stelen gemaakt. Dit geeft aan hoe taai en sterk het hout van de Cornus mas is.

In Rotterdam kom je de Gele Kornoelje vaak tegen, ze is aangeplant als tuin en parkplant. Dus kom op naar buiten en op zoek naar deze winterbloeier!  
                                       Te vinden o.a op de Kop van Zuid :~)