maandag 20 juni 2016

Plant Praat tegen hoofdluis


Delphinium staphisagria - auteur Mellita van Bracht

 
Deze prachtige plant de Rozijn Ridderspoor kwam ik tegen in de productietuin van Weleda Zoetermeer. 

Wanneer je, net als ik, gek bent van planten en wil weten welke planten geneeskrachtig zijn is deze tuin zeker een aanrader.


De Delphinium staphisagria is ook bekend onder de naam luiskruid en Staverzaad. Ze is afkomstig uit de Ranonkelfamilie en zeer giftig. Je ziet haar zelden in Nederland, haar oorsprong ligt in het Middellandse Zeegebied. Ze houdt dus van warmte en droge voeten. Wanneer je haar een droge warme plek in je tuin kunt bieden is het een geweldige majestueuze plant om neer te zetten. 

Ze bloeit op hoogte, zodat je niet hoeft te bukken om haar blauwe bloemen te aanschouwen. De bloeistengels zijn stevig en ze heeft mooi glanzend handvormig blad. Het is een tweejarige plant die niet overal te koop is. Voor de echte liefhebbers is ze te bestellen bij Vreekens zaden in Dordrecht.

Haar Nederlandse naam heeft het al een beetje verraden. Haar zaden bevatten zeer giftige alkaloïden waar hoofdluizen het loodje door leggen. Vroeger werd een tinctuur gemaakt die verdund was met spiritus. In de volksmond werd het mengsel jachtwater genoemd en werd veel gebruikt als middel tegen hoofdluis.
Mijn advies is om niet zelf te experimenteren met deze giftige plant maar haar neer te zetten als sierplant want het is een Ridderspoor met allure en een aanwinst voor je tuin!
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten