donderdag 2 juni 2016

Weet wat je in huis haalt

Weet wat je in huis haalt auteur Mellita van Bracht









Tijdens een wandeling door de Botanische Tuin Afrikaanderwijk kwam er plotseling een zweem van een koffieshop onder mijn neus langs. Natuurlijk ging ik op zoek naar een Hennepplant maar plots, in mijn ooghoek, zag ik de boosdoener.
Phuopsis stylosa, haar Nederlandse naam Perzische Kruisjesplant heeft ze te danken aan haar afkomst. Het huidige Iran was vroeger de kern van het Perzische rijk. 

Het is en bodem bedekkende plant die niet van natte voeten houdt. Geef haar een zonnig plekje in de tuin en een beetje compost op zijn tijd. Ze verrast je dan met een rijkelijke bloei van wel drie maanden lang. Ze kruipt langzaam door de tuin door gebruik te maken van uitlopers. Wanneer ze te groot wordt steek je simpelweg wat van de plant af. Je kan dan andere tuinfreaks blij maken met een stek!


Echter, haar wietgeur kan weleens voor verrassingen zorgen. Na een anonieme tip in de provincie Gelderland ging de politie op zoek naar een illegale hennepkwekerij. De nietsvermoedende bewoonster was aan het werk, toen zij een telefoontje van de politie kreeg, met de mededeling dat zij ten onrechte een inval bij haar hadden gedaan omdat zij een wietlucht hadden geroken. 


Durf je haar nu nog in je tuin te zetten? Vlinders en bijen zijn er in elk geval gek op en zullen regelmatig dit Perzisch Kruisjesplantje bezoeken.

Durf je het niet aan haar een plekje in jouw eigen tuin te geven? Ga haar dan bewonderen in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk, ze bloeit nu al, maar je hebt drie maanden de tijd voordat alle bloemen verdwenen zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten