dinsdag 16 februari 2016

Plant Praat - Cornus mas

Cornus mas - auteur Melitta van Bracht

Wanneer je nu maar buiten gaat, om even die frisse neus te halen, kan je ze op veel plekken tegen komen. 
De Gele Kornoelje bloeit er nu lustig op los. Je kunt deze Cornus gemakkelijk herkennen aan haar dichte tuilen van piep kleine bloemetjes. De hele stuik licht er van op.
 Ze komt niet alleen voor in Centraal-Europa maar is ook inheems in Nederland, je kunt haar vinden in de duinen en de provincie Limburg.


Tegenwoordig staat ze op de Rode Lijst. Sinds 1950 zijn bijna 500 van de 1536 autochtone wilde plantensoorten in Nederland in een aantal achteruitgegaan en zijn er meer dan 40 uitgestorven. 

Om hier een halt aan toe te roepen is er onder meer een zogenaamde Rode lijst voor planten opgesteld.
Momenteel is ze te koop bij vrijwel alle goed gesorteerde tuincentra. 

Het zijn dan vaak cultivars. Deze worden voornamelijk uitgekozen op hun vruchten. Die groter zijn dan de botanische soort.


De vruchten van de Gele Kornoelje zijn eetbaar, of je ze nu plukt van de botanische soort of van de cultivars, een likeurtje of jammetje is snel gemaakt op Internet staan volop recepten. Wanneer je plukt in de natuur laat dan nog wat achter voor de fauna, want menig dier snoept ook van deze vruchten. Ook nu zo vroeg in het voorjaar profiteren insecten van de Gele Kornoelje. Zij levert pollen en nectar aan deze rondvliegende beestjes.
Vroeger werden de pitten van de vruchten geroosterd en gebruikt als surrogaat voor koffie. 










Van het hout van deze kleine boom worden wandelstokken en gereedschap stelen gemaakt. Dit geeft aan hoe taai en sterk het hout van de Cornus mas is.

In Rotterdam kom je de Gele Kornoelje vaak tegen, ze is aangeplant als tuin en parkplant. Dus kom op naar buiten en op zoek naar deze winterbloeier!  
                                       Te vinden o.a op de Kop van Zuid :~)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten