dinsdag 13 mei 2014

Slaapkop?

 Het Slaapmutsje - auteur Mellita van Bracht

 Eschscholzia californica, is een langslaper haar bloemen zijn open van ongeveer 10.00 tot 16.00 uur. De bloemen openen zich alleen bij zonnig weer. Zodra het weer omslaat sluit ze haar bloemblaadjes beschermend over haar kostbare stuifmeel. 

Wanneer de pollen in aanraking komen met water barsten ze open.

Het kan ook zijn dat ze haar naam te danken heeft aan de ontluikende knop. De vergroeide kelkbladen lijken op een vilten muts. Kijk maar eens goed naar de foto! 

De slaapmuts is familie van de slaapbol, dat is de papaver waar opium van gemaakt wordt, haar zaden hebben dezelfde werking alleen in veel mindere maten. Diverse redenen dus waarom ze slaapmuts genoemd wordt.



Bijen, hommels en vlinders zijn gek op de bloemen ondanks het feit er geen nectar te vinden is, ze nemen genoegen met de pollen.

Haar tweede naam verraad het al ze komt van origine uit Californië, zodra je daar de staat binnen rijdt word je al door haar begroet. Langs de weg staan borden met afbeeldingen van het slaapmutsje en de tekst ‘Welcome to California’.

Wanneer je haar zelf in de tuin wil zetten zorg dan dat ze genoeg zon krijgt. Je kunt haar ook gebruiken als snijbloem. Je moet haar dan wel als knop snijden en haar op water laten uitkomen. Houd er wel rekening mee, het is en blijft een slaapkop ook op de vaas sluit ze in de avond haar bloemen.





1 opmerking:

  1. Hoe geraak ik aan dat plantje ? Wordt het gezaaid en zo ja waar kan je dat zaad kopen ? Diane

    BeantwoordenVerwijderen