vrijdag 2 mei 2014

Plant Praat - Hulpje voor beugelbekkies?

Hulpje voor beugelbekkies? - auteur Mellita van Bracht

Ze is met ons meegereisd vanuit het platteland van Zuid-Frankrijk naar het stadse 010. In de Franse haveloze gaarde stond ze er lusteloos bij, geen spoor te bekennen van oude bloemstelen. Dus de vraag rees geeft ze eigenlijk wel bloemen? Wel stond ze fier rechtop met haar zwaardvormige bladeren. ‘Misschien’ dacht ik, heel misschien vind ze haar plekje bij ons in de tuin.

En laten we eerlijk zijn een stuk wortelstok neem je gemakkelijk mee in een plastic zakje. Na toestemming van de eigenaar ging ze mee op transport.

Ze staat nu alweer een jaar of 4 in de tuin en elk jaar geeft ze prachtige kolossale bloemen. 

Iris germanica, Baardiris, ze komt van origine uit het Middellandse Zeegebied en wil graag een zonnig stukje in de tuin waar ze droge voeten houd.
Haar Nederlandse naam Baardiris heeft ze te danken aan de gele draden die hommels en bijen de weg wijzen naar het, diep in de bloem verborgen, nectar.

De naar viooltjes geurende gedroogde wortelstokken worden vermalen tot poeder en gebruikt in de parfum industrie. In Frankrijk is dit bekend onder de naam ‘Poudre d’Íris’ er ontstaat weleens verwarring. Die Fransen zijn net Rotterdammers ze slikken soms gewoon wat letters weg. Dan lijkt het alsof ze ‘Poudre de Riz’ zeggen maar dat is weer een product om je gelaatskleur te bleken.


Vroeger werd ze gebruikt om de pijn te verzachten van doorkomende tanden en kiezen. Je sabbelde dan wat op een gedroogde wortelstok van de Iris. Mijn dochter heeft onlangs een beugel gekregen en klaagt over pijn in haar mond. Zou het misschien iets zijn voor onze beugelbekkies? Wanneer het niet helpt hebben ze in elk geval een heerlijk naar violen ruikende adem!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten