woensdag 14 mei 2014

Floralien uitje


Dennis en Ik gingen naar deze tentoonstelling in de Brabanthallen s'-Hertogenbosch


Het was wel leuk, maar lang niet de kwaliteit die 
we verwacht hadden van de vooraankondiging :~(
Wellicht zijn wij verwend door Engelse shows !

Desalniettemin toch een hoop foto's gemaakt - klik  HIER

dinsdag 13 mei 2014

Slaapkop?

 Het Slaapmutsje - auteur Mellita van Bracht

 Eschscholzia californica, is een langslaper haar bloemen zijn open van ongeveer 10.00 tot 16.00 uur. De bloemen openen zich alleen bij zonnig weer. Zodra het weer omslaat sluit ze haar bloemblaadjes beschermend over haar kostbare stuifmeel. 

Wanneer de pollen in aanraking komen met water barsten ze open.

Het kan ook zijn dat ze haar naam te danken heeft aan de ontluikende knop. De vergroeide kelkbladen lijken op een vilten muts. Kijk maar eens goed naar de foto! 

De slaapmuts is familie van de slaapbol, dat is de papaver waar opium van gemaakt wordt, haar zaden hebben dezelfde werking alleen in veel mindere maten. Diverse redenen dus waarom ze slaapmuts genoemd wordt.



Bijen, hommels en vlinders zijn gek op de bloemen ondanks het feit er geen nectar te vinden is, ze nemen genoegen met de pollen.

Haar tweede naam verraad het al ze komt van origine uit Californië, zodra je daar de staat binnen rijdt word je al door haar begroet. Langs de weg staan borden met afbeeldingen van het slaapmutsje en de tekst ‘Welcome to California’.

Wanneer je haar zelf in de tuin wil zetten zorg dan dat ze genoeg zon krijgt. Je kunt haar ook gebruiken als snijbloem. Je moet haar dan wel als knop snijden en haar op water laten uitkomen. Houd er wel rekening mee, het is en blijft een slaapkop ook op de vaas sluit ze in de avond haar bloemen.





dinsdag 6 mei 2014

eenjarige inslaan en genieten van Trompenburg

Arboretum Trompenburg houd elke jaar een verkoop dag van eenjarige planten, Deze zijn op gekweek door de vrijwilligers van de de tuin.

KOMO, Dennis, Mellita en Jenny gingen kijken en kwamen met veel te veel planten thuis :~)

Lekker koffie en taart genoten in het thee huisje en daarna een rondje tuin gedaan.

Meer foto's HIER

zondag 4 mei 2014

uitje met een Koninklijke tint. . . .











Dennis en ik zijn (voor mijn doen) heel vroeg opgestaan om met Groei & Bloei naar twee heel bijzondere tuinen te gaan.

Ten eerste de Koninklijke Serres in Brussel, die maar drie weken in het jaar open zijn voor het publiek en vol zitten met weelderige planten.

Ze zijn, onder andere befaamd voor hun fuchsia tunnels, en die waren inderdaad heel indrukwekkend. Shoulder hoge Pelargoniums en stam fuchsias die boven je hoofd hangen.  Dennis was in het walhalla :~)



 De serres bevatten ook veel palmen en andere mooie planten.

Tevens zijn er open pleinen waar staats banketten gehouden worden!

Misschien dat we in de voetstappen van Obama gelopen hebben :~)

Na een korte busrit zijn we bij de Plantentuin Meise afgezet op tijd om te lunchen.

Het is een grote landgoed van 92 hectare met allerlei kassen, een herbarium, borders en nog veel meer.

De binnen vijver was vol met lotus bloemen van verschillende soorten.






Verder op in een kas kwamen we deze beauty tegen.  Een Jaderank of Jade Vine.

Met een kleur die nooit voorkomt in andre bloemen, en lijkt op uitgedroogde plastic bladeren, is het een wonderbaarlijke verschijning.


Voor een komplete overzicht van alle foto's, kilk HIER



vrijdag 2 mei 2014

Plant Praat - Hulpje voor beugelbekkies?

Hulpje voor beugelbekkies? - auteur Mellita van Bracht

Ze is met ons meegereisd vanuit het platteland van Zuid-Frankrijk naar het stadse 010. In de Franse haveloze gaarde stond ze er lusteloos bij, geen spoor te bekennen van oude bloemstelen. Dus de vraag rees geeft ze eigenlijk wel bloemen? Wel stond ze fier rechtop met haar zwaardvormige bladeren. ‘Misschien’ dacht ik, heel misschien vind ze haar plekje bij ons in de tuin.

En laten we eerlijk zijn een stuk wortelstok neem je gemakkelijk mee in een plastic zakje. Na toestemming van de eigenaar ging ze mee op transport.

Ze staat nu alweer een jaar of 4 in de tuin en elk jaar geeft ze prachtige kolossale bloemen. 

Iris germanica, Baardiris, ze komt van origine uit het Middellandse Zeegebied en wil graag een zonnig stukje in de tuin waar ze droge voeten houd.
Haar Nederlandse naam Baardiris heeft ze te danken aan de gele draden die hommels en bijen de weg wijzen naar het, diep in de bloem verborgen, nectar.

De naar viooltjes geurende gedroogde wortelstokken worden vermalen tot poeder en gebruikt in de parfum industrie. In Frankrijk is dit bekend onder de naam ‘Poudre d’Íris’ er ontstaat weleens verwarring. Die Fransen zijn net Rotterdammers ze slikken soms gewoon wat letters weg. Dan lijkt het alsof ze ‘Poudre de Riz’ zeggen maar dat is weer een product om je gelaatskleur te bleken.


Vroeger werd ze gebruikt om de pijn te verzachten van doorkomende tanden en kiezen. Je sabbelde dan wat op een gedroogde wortelstok van de Iris. Mijn dochter heeft onlangs een beugel gekregen en klaagt over pijn in haar mond. Zou het misschien iets zijn voor onze beugelbekkies? Wanneer het niet helpt hebben ze in elk geval een heerlijk naar violen ruikende adem!