Ze staan met velen, in de duinen van Oostvoorne, mooi te zijn in de schrale wind. Uitdagend, dat vooral, om de eerste dappere hommels van het Voornse duin te verleiden. Met hun bloemblaadjes wijd open ontvangen ze hoffelijk de, reeds met stuifmeelkorrels overladen, hommels.
Duizenden Krokussen! Direct weet je, de lente komt eraan.
Sensibel
De
bloemen zijn erg gevoelig voor temperatuur schommelingen een halve graad
verschil kan er al voor zorgen dat de bloemblaadjes zich sluiten of openen.
Neem eens de tijd om de krokus te observeren dan kun je dit verschijnsel zelf
waarnemen. De temperatuur moet dan wel minimaal 7 graden zijn anders blijft de
knop gesloten.
Niet van hier
Prachtig
om te zien hoe dit plantje zich gevestigd heeft in Nederland. Haar oorsprong
ligt in het Mediterraan gebied en de Balkan. Reizigers hebben haar tot hier
gebracht waarschijnlijk omdat ze net als ik bekoord zijn door haar uiterlijk.
Saffraan
Crocus
sativus is de saffraan krokus en is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Turkije.
Zij is bij ons niet winterhard. Saffraan zijn de gedroogde stempels van de
Crocus sativa. De opbrengst per bloem is miniem daarom is saffraan over het
algemeen een duur product. De oranje kleurstof crocine zorgt voor de kleuring
van veel gerechten bijvoorbeeld paella of curry.
Krimpen
In
de loop van het jaar groeit bovenop de oude knol een nieuw knolletje. Ieder
jaar opnieuw! Wanneer dit proces zich jaar op jaar herhaald zou het knolletje
op den duur bovengronds komen. Maar de kranige Krokus heeft hier wat op
verzonnen. Uit de nieuwe knol groeien krimpwortels die zorgen dat de knol
ondergronds blijft. Zie het maar als touwtrekken, wat een spierballen heeft een
dergelijk klein bolletje.
Pannenkoek
Wanneer
je na het wandelen door het Voornse duin trek hebt gekregen heb ik nog een
voedzaam recept achter de hand. Pannenkoeken met banaan en saffraan. Maak
volgens recept, op het pak, je beslag en voeg een pakje saffraan toe.
Giet het beslag in de pan en voeg er banaan aan toe. Eet smakelijk!
Giet het beslag in de pan en voeg er banaan aan toe. Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten