zondag 27 april 2014

Bescheidenheid ten top!

Mansoor - auteur Mellita van Bracht

Sommige planten dringen zich op en staan vooraan in de rij zodat ze elke zonnestraal kunnen opvangen. De Amerikaanse Mansoor, Asarum caudatum, is een plant die heel bescheiden genoegen neemt met een plekje in de schaduw. 





Ze staat zelfs graag in de schaduw van anderen! In haar natuurlijke habitat, Noord-Amerika, ligt ze vaak aan de voeten van de Sequoia.



Ik ben van mening dat ze beter verdient, bij mij in de tuin bloeit ze uitbundig en lig ik regelmatig op de grond om haar bloemen te bekijken. Want die zijn fraai van vorm en hun kleur heeft wel wat weg van een stukje vlees. Naaktslakken dragen zorg voor de bevruchting, ze vreten dan gelijk hier en daar wat aan het blad. Bij mij in de tuin laten de naaktslakken de Mansoor links liggen en doen ze zich tegoed aan mijn ontspruitende zaailingen van zomerbloeiers of eetbare hebbedingen zoals Oesterblad en Rupsjeskruid.


Maar mocht er dan toch bevruchting plaats vinden dan zijn de mieren in mijn tuin zo vriendelijk om de verspreiding van het zaad te faciliteren. Aan elk zaadje zit een mierenbroodje, dit is een uitgroeisel aan het zaad voorzien van voedingsstoffen. 

De mierenlarven worden door de volwassen mieren  gevoed met het koolhydraat rijke broodje. Zo worden de kleintjes net zulke krachtpatsers als de rest van de kolonie.

Asarum europaeum is een soort die, je ziet het al aan haar naam, uit Europa komt. Ook deze bodem bedekkende soort  blijft, net als de Amerikaanse soort, in de winter groen. 

De bloemen zijn klein van stuk en zitten verstopt onder het blad.

 In Frankrijk was de gedroogde wortel van de Europese Mansoor een vaak gebruikt middeltje om de kater van het wijnfeest weg te poetsen. Maar of dat nu een fijne bezigheid was? Van het gif in de plant ga je enorm braken!

zondag 13 april 2014

mini uitje

Mellita en Jenny namen een kijkje bij het Dakpark in Delfshaven. Daar troffen wij Loes en Loes
Het Dakpark is inderdaad en park met veel gras... maar onderaan aan de achter kant zijn twee leuke buurt projecten. Braakliggend grond wordt omgezet in leuke tuinen:



meer foto's HIER

donderdag 10 april 2014

Plant praat - Ali Cyaankali

Prunus spinoza - auteur Mellita van Bracht

De Sleedoorn, ze kwam onder mijn aandacht omdat ik wat takken nodig had voor in de vaas. Ze stond al te lonken in de verte met haar overdaad van roze bloemen, Prunus spinoza ‘Rosea’. Prachtig van kleur en met een frêle voorjaarsteerheid van jong leven.



Maar schijn bedriegt, de fragiel aandoende bloemen zitten vol cyanide en zijn zeer giftig. De sleedoorn heeft wel wat weg van Ali Cyaankali, de gevaarlijkste vrouw van Rotterdam. Ze lokte de heren mee naar de Kaskedee.



 Ook in pitten van de Sleedoorn pruimpjes zit de gevaarlijke stof cyanide. Wanneer je de bloemen kneust ruik je amandel geur die typisch is voor blauwzuur.

De bedwelmende schoonheid zit niet alleen in haar bloemen. Uit de vruchten van de witbloeiende sleedoorn, Prunus spinoza, maken ze in Noord-Spanje, Navarra een heerlijke likeur Paxtaran genaamd. Zoet van smaak maar na een paar glaasjes van dit drankje zit je beneveld in de Spaanse zon te zweten.

De Sleedoorn is een inheemse plant en waardplant voor de sleedoornpage, dit vlindertje staat in Nederland op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

Wanneer je net als ik takken gaat knippen kijk dan wel uit want deze dame heeft zeer scherpe doorns!