zaterdag 22 maart 2014

Plant Praat - Klimmende spinazie

Hablitzia tamnoides - auteur Mellita van Bracht

Hoe dichter bij Dort hoe rotter het wordt ?

Tijdens mijn jeugd werd dit menigmaal geroepen door Rotterdammers en mijn familie in het bijzonder. Geen idee waar het vandaan komt maar als kind word je ingeprent. Het kon dus niet anders dan dat Dordrecht niets goed te bieden had.


Naarmate je ouder word komt het besef dat volwassenen het niet altijd bij het rechte eind hebben en vraag ik me af waarom ik niet veel eerder richting Dordrecht afgereisd ben. De stad staat vol met prachtige oude gebouwen en bruist op een zomerse dag in maart. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik daarom niet naar Dordrecht ging, mijn groene vingers hadden mij er toe bewogen.

Nu kom ik elk jaar standaard in het voorjaar bij Vreekens zaden en afgelopen weekend was het weer zover. Uren neuzen tussen al die bijzondere zaden die wachten om uitgezaaid te worden. 


Afstemmen met vriendinnen welke zaden wie koopt zodat je de planten kunt delen. Heilig boontje, een witte tomaat, rapunzelklokje en vele anderen gingen mee naar huis.


De meest bijzondere vind ik Hablitzia tamnoides, een klimmende spinazie soort uit de Kaukasus. 

In het Nederlands word ze rankspinazie genoemd. Ze is familie van Brave Hendrik. 

De Hablitzia is een meerjarige plant die zich gedraagt als een vaste plant. 


In de winter sterven de bovengrondse delen af en blijven de wortelknollen ondergronds wachten op het nieuwe groeiseizoen.

Wanneer het groeiseizoen aanbreekt heeft de rankspinazie een groeispurt en word wel 2 tot 3 meter hoog.

Dat kan nu nog wel even duren, eerst maar aan de slag met zaaien.

Het eerste jaar kan je nog niet zo intensief plukken, heb ik begrepen. 

Volgend jaar echter kunnen we aan de slag en gaat ze haar blaadjes schenken voor een heerlijk wokgerecht. Ik kan bijna niet wachten!
 NB : 'Tiel is niet viel, (Zalt)Bommel is rommel, en hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt'. Dit zou slaan op de landbouwgrond die slechter wordt naarmate men verder naar het westen gaat, maar sluit ook aan bij het gevoel van veel Tielenaren dat Tiel (als voormalige industriestad) niet veel allure heeft.

zondag 16 maart 2014

Bollenmarkt Botanischetuin Utrecht



Twee afzonderlijke Stekkengekken groepen gingen naar de Botanische Tuin in Utrecht op zaterdag en zondag voor de Africans bollenmarkt.....

Behalve leuke bollen waren er ook planten te koop.

De tuin is enorm uitgebreid met een hele nieuwe deel, vol met  interessante planten, bomen en bollen.

Meer foto's HIER



dinsdag 4 maart 2014

Plant Praat - Krokus

 Kranige Krokus

Ze staan met velen, in de duinen van Oostvoorne, mooi te zijn in de schrale wind. Uitdagend, dat vooral, om de eerste dappere hommels van het Voornse duin te verleiden. Met hun bloemblaadjes wijd open ontvangen ze hoffelijk de, reeds met stuifmeelkorrels overladen, hommels.
Duizenden Krokussen! Direct weet je, de lente komt eraan.


Sensibel
De bloemen zijn erg gevoelig voor temperatuur schommelingen een halve graad verschil kan er al voor zorgen dat de bloemblaadjes zich sluiten of openen. Neem eens de tijd om de krokus te observeren dan kun je dit verschijnsel zelf waarnemen. De temperatuur moet dan wel minimaal 7 graden zijn anders blijft de knop gesloten.

Niet van hier
Prachtig om te zien hoe dit plantje zich gevestigd heeft in Nederland. Haar oorsprong ligt in het Mediterraan gebied en de Balkan. Reizigers hebben haar tot hier gebracht waarschijnlijk omdat ze net als ik bekoord zijn door haar uiterlijk.

Saffraan
Crocus sativus is de saffraan krokus en is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Turkije. Zij is bij ons niet winterhard. Saffraan zijn de gedroogde stempels van de Crocus sativa. De opbrengst per bloem is miniem daarom is saffraan over het algemeen een duur product. De oranje kleurstof crocine zorgt voor de kleuring van veel gerechten bijvoorbeeld paella of curry.

Krimpen
In de loop van het jaar groeit bovenop de oude knol een nieuw knolletje. Ieder jaar opnieuw! Wanneer dit proces zich jaar op jaar herhaald zou het knolletje op den duur bovengronds komen. Maar de kranige Krokus heeft hier wat op verzonnen. Uit de nieuwe knol groeien krimpwortels die zorgen dat de knol ondergronds blijft. Zie het maar als touwtrekken, wat een spierballen heeft een dergelijk klein bolletje.
Pannenkoek
Wanneer je na het wandelen door het Voornse duin trek hebt gekregen heb ik nog een voedzaam recept achter de hand. Pannenkoeken met banaan en saffraan. Maak volgens recept, op het pak, je beslag en voeg een pakje saffraan toe. 
Giet het beslag in de pan en voeg er banaan aan toe. Eet smakelijk!