maandag 15 december 2014

Kerst 2014





Een paar stekkengekken gingen zondag 14 december naar een kerstmarkt in Soest ....


Leuke dingen gekocht, lekker gesnoept
en vooral gezellig gehad :~)


Daarna een uitgebreide ruil markt en stampot etentje bij Jenny



Nu genieten van de openhaard en warme chocomel .... 
.......en wachten op het nieuwe tuin seizoen


dinsdag 18 november 2014

Plant Praat - Kiespijn Boom


Kiespijn Boom - auteur Mellita van Bracht

Tijdens een weekend tripje kwam ik deze geneeskrachtige plant tegen. De Norbertijner monniken van de Abdij van Postel hebben op het terrein van de abdij een grote kruidentuin aangelegd. Tussen al die heilzame planten staat ook de Zanthoxylum americanum


In Amerika, haar land van herkomst, Toothache tree genoemd. In Nederland hebben we dat gewoon overgenomen, hier heet ze dus Kiespijnboom. Dit alles heeft natuurlijk te maken met haar geneeskrachtige werking.

In Amerika is deze boom een van de waardplanten voor de Papilio cresphontes, Giant Swallowtail. Dit is een vlindersoort die planten van de ruitfamilie, Rutaceae, gebruikt om haar rupsen te voeden.

De Kiespijnboom valt ook onder de ruitfamilie geen wonder dat de rupsen er graag van eten.

De Norbertijner monniken gebruiken de schors en vruchten bij maagproblemen, pijnlijke keel, huidinfecties, reuma en natuurlijk tandpijn. 

De monniken lijken uit een ver verleden maar niets is minder waar! Allerlei heilzame middelen zijn te bestellen via hun website www.abdijpostel.be  Veel leuker is het om de abdij zelf te bezoeken hij ligt diep in de Kempen en de omgeving is werkelijk prachtig!

Wanneer je zelf deze kleine boom aan je tuincollectie wil toevoegen zal het niet meevallen om haar ergens te kopen. Enkele kwekerijen in Boskoop bieden de plant nog wel aan maar ook daar is het vaak op bestelling.
Wanneer het je lukt om de boom te bemachtigen is het een vast een groot plezier om haar te kunnen planten in je tuin. Alhoewel, door haar doornige takken doe je dat toch vaak als een boer met kiespijn.

maandag 20 oktober 2014

Plant Praat

Gelderse roos -auteur Mellita van Bracht

Momenteel buigen haar takken door onder het gewicht van haar glimmend rode giftige bessen. Zolang er geen vorst komt blijven die bessen nog wel even hangen. Voor de bessen van de Viburnum opulus geldt hetzelfde als voor spruiten. Eerst moet de vorst erover, dan pas wagen pestvogels en lijsters zich aan de bessen. 

Wanneer je een Gelderse roos in je tuin wil planten om de fauna een handje te helpen is het goed om je ervan bewust te zijn of je de echte botanische soort hebt. Bij de Viburnum opulus zijn de randbloemen onvruchtbaar en dienen voor het lokken van insecten. Kwekers hebben gezorgd voor grotere bloemen, maar als straf moeten wij het bezuren met steriele bloemen. 

Jammer toch wanneer je kevers, vlinders en zweefvliegen geen maaltje kan bezorgen. In de herfst blijven de bessen dan ook uit! Geef mij er maar één met fertiele bloemen die nectar, stuifmeel en bessen schenken zodat er leven is in de tuin.

De Gelderse roos is een inheemse struik en komt vooral voor op vochtige plekken zoals duinen en bosranden. Gemeenten willen haar nog weleens aanplanten als bosplantsoen. Je ziet haar dan samen met bijvoorbeeld Liguster en Krentenboompje.

Vroeger werd de bast van de struik gebruikt om zijn krampstillende werking. Het werd ingezet bij menstruatie pijnen, naweeën en ter voorkoming van miskramen.
Nog een voordeel van deze struik, ze is over het algemeen goedkoop in aanschaf.  Te Koop o.a bij  

Zorg bij de aanplant voor een ruim voldoende plant gat en voeg lekker wat compost toe. Zo heb je samen met de vogels en insecten lange tijd plezier van deze struik.

zondag 5 oktober 2014

StekkengekkenDag


Onze jaarlijkse herfst bijeenkomst ... wij beginnen met thee en gebak

Boterkoek van Monique en Vijg/honing taart van Jenny

De Plantenruil



De Tapas buffet


Gezellig :~))



dinsdag 30 september 2014

Monnikenpeper

Monnikenpeper  auteur – Mellita van Bracht
















Vaak wordt Vitex agnus-castus verward met de Vlinderstruik. De bloemen hebben dan ook wel wat van elkaar weg, maar wanneer je het blad goed bekijkt zie je dat het blad van Monnikenpeper samengesteld handvormig is.






Tot ver in de Middeleeuwen werden de zaden, met de naam monnikenpeper, gebruikt als kruiderij om het eten op smaak te brengen. Kennelijk werd monnikenpeper veel toegepast in de keukens van kloosters en abdijen. Het gebruik van de zaden zou de neiging naar het andere geslacht beteugelen. Je moet natuurlijk wat als monnik.

















Agnus komt uit het oud Grieks en betekend zoiets als, zonder nageslacht. Castus komt uit het Latijn en betekend kuis. In de zaden zit olie met een branderige smaak vandaar dat de vergelijking met peper snel gemaakt werd.

Van naturen komt deze struik voor rond de Middellandse Zee en West-Azië. Het kan dus weleens gebeuren dat de struik tijdens een vorstperiode invriest. Maar met een beetje snoeiwerk in het voorjaar is de struik weer gereed voor een bloemenfestijn vanaf juli tot in de nazomer. Zodra de struik start met bloeien komen hommels, bijen en vlinders in grote getalen op de struik af om zich te goed te doen aan nectar en pollen.

zondag 7 september 2014

donderdag 4 september 2014

wierd en te gekke planten

                      Er zijn hele gekke planten en bloemen in de nature :~)


   Hierboven de bloem van de 'Duivels hand' boom
Chiranthodendron pentadactylon



Of deze, 'Rode Vlinder vleugel' boom
Christia vespertilionis


of de enge 'Spinnenweb' begonia blad
Begonia paulensis

Deze en veel meer exoten HIER

vrijdag 29 augustus 2014

Napoleons koffie?

Napoleons koffie?    auteur - Mellita van Bracht



Tijdens onze vakantie in het mooie gebied de Ardèche te Frankrijk kwam ik uitbundig bloeiende Cichorei tegen. Alles was trouwens bloemrijker en groener, dankzij de regen die meer heeft gevloeid dan andere jaren.


Met haar lichtblauwe sterretjes bloeide ze er lustig op los tot het haar echt te warm werd, dan sloot ze haar bloemen voor de hete middagzon, om vervolgens de volgende ochtend weer alle remmen los te laten.

In Nederland zie je haar ook regelmatig staan, maar de vraag is of zij daadwerkelijk hier vandaan komt, het is waarschijnlijker dat zij een verwilderde nakomeling is van ingevoerde cultuurplanten.

Je kan de Cichorei makkelijk herkennen aan het witte melksap dat bitter is van smaak. Witlof eters herkennen de smaak meteen.


Het is dan ook de voorloper van de Witlof. Een tuinman in het Belgische Brussel had de knollen op een donkere plek bewaard, de gebleekte uitgelopen bladeren waren erg smakelijk en het Brussels Lof, witlof, was geboren.

De ondergrondse knollen werden ook gebruikt als surrogaat koffie, de knollen werden eerst gedroogd dan gemalen en tenslotte geroosterd. 


In de tijd van het continentaal stelsel van Napoleon was er een tekort aan koffiebonen waardoor de Cichoreiknollen weer gebruikt werden. In de knollen zit de stof inuline en daarom is de knol nu weer in trek hij wordt onder meer toegepast in vetarme diëten.

vrijdag 15 augustus 2014

Hortus Botanicus Leiden

Leo en ik hebben de Hortus in leiden bezocht .... Wat een collectie zeg "~))




More pictures HERE

vrijdag 8 augustus 2014

gratis plant labels

Geinspireerd door deze foto (links) heb ik zelf labels gemaakt.











Ze zijn gemaakt van oude jaloezieen. Je ontmanteld ze en knipt ze in stukken. Aan een kant maak je een punt zadat je ze makkelijk in de grond kan steeken.

De mijn zijn niet allemaal zo netjes als die witte, en ik heb ze vrij lang gemaakt zodat ze goed zichtbaar zijn in de winter.

Hierdoor kan ik zien waar alle vaste planten zijn, die zich onder de aarde getrokken hebben :~)