donderdag 15 augustus 2013

Plant Praat Karmozijnbes

Karmozijnbes, Phytolacca esculenta :
auteur Melitta van Bracht

 Stiekem heeft zij zich in onze straat gesetteld onder een Sierkers, de Oosterse Karmozijnbes. Vorig jaar zag ik haar voor het eerst tussen de eenjarige planten opduiken. Sterk als zij is groeide ze in een paar weken wel één meter hoog. Ondergronds heeft ze een dikke penwortel gemaakt zodat zij in de winter bovengronds kan afsterven om in het voorjaar weer met volle kracht uit de grond te kunnen schieten.

Die wortel heeft wel wat weg van een peen maar is absoluut niet lekker om te eten. Misschien wanneer iemand een grove vloek heeft laten vallen kan men er zijn mond mee spoelen. De penwortel van deze Karmozijnbes zit namelijk vol met saponinen of in gewoon Nederlands zeepstoffen. Behalve de vloeken uit je mond te spoelen, kun je er ook de was mee doen.De wortel eerst goed wassen, anders krijg je alsnog modder in je onderbroek, dan in stukken snijden en samen met de te wassen kledingstukken in water doen.

Deze karmozijnbes komt van oorsprong voor in China, Korea en Japan. Omstreeks de 18de eeuw is ze onze kant opgekomen, meegevoerd door handelsmissies en verzamelaars. Want ondanks dat de hele plant giftig is heeft ook medicinale krachten. Ik ben van mening dat ze op haar mooist is wanneer ze overladen is met haar rijpe bessen. Aan de bessen dankt ze dan ook haar naam.

Diezelfde bessen waren enige tijd zeer populair bij wijnboeren in Frankrijk zij kleurde wijn van mindere kwaliteit bij met de kleurstof uit deze bessen. Ondanks het feit dat de bessen nergens naar smaken kwammen er toch achter en in de Bordeaux streek werden deze illegale praktijken een groot schandaal.


Vogels zijn dol op de smaakloze bessen en zorgen op deze manier voor de verspreiding. Inmiddels is zij een invasieve plant geworden, dus ondanks haar schoonheid is het van belang dat we haar niet teveel ruimte geven. Ze kan een bedreiging gaan vormen voor onze eigen inheemse beplanting en dat willen we natuurlijk niet.


1 opmerking:

  1. ik wil een stek van de karmozijnbes weggeven. Hoe moet hij de grond in?Eerst wortels eraan laten komen?

    BeantwoordenVerwijderen