donderdag 20 juni 2013

Plant Praat - Akelei

Akelei (auteur Jenny Cockshull)













De wetenschappelijke naam is Aquilegia) Een geslacht van kruidachtige, winterharde, vaste planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Er zijn ongeveer 120 soorten. De soorten hebben drielobbige bladeren en opvallende bloemen in diverse kleuren.

In het wild, zijn ze in weilanden, bossen en hoge gelegen gebieden in het Noordelijk halfrond te vinden.

Cultivars passen in borders and losse beplanting. Er zijn talloze kleuren combinaties te vinden. De bloemen zijn enkel, dubbel, lang, kort en van witte tot bijna zwart van kleur.

Ze maken veel zaad aan en het hele soort heeft de naam om losbandig te zijn – zelfs incestueus! Als je planten van zaad op wil kweken die precies het zelfde zijn als de moeder plant, zou je ze in isolatie moeten zetten. Zaad is te koop bij de meeste goede tuincentra. 
Thompson & Morgan  en Touchwood Spirit hebben een meer specialistische selectie.


Er zijn twee tegenstrijdige betekenissen van de naam... : De eerst is afkomstig van het Latijns woord voor adelaar vanwege de vorm van de bloem bladen, dat op een adelaars klauwen zou lijken.

In het Engels heten ze “Granny's Bonnet’ or Columbine. De naam columbine komt van het Latijn voor duif omdat de bloem blaadjes op de uitgespreide vleugels van de duif doen denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten