zondag 30 juni 2013

Groei & Bloei excursie naar 3 tuinen in Belgisch en Nederlands Brabant

Dennis, Jenny en Monique gingen met een utistapje van Groei en Bloei mee naar drie totaal vershillende typen tuinen in Belgie en Nederland (Brabant).

Een tuinen met heel veel mooie planten in borders, een met een uitzicht 'to die for' en een geweldige tuin met enorme vijvers en veel kronkel padjes....

klik HIER voor alle foto's



donderdag 20 juni 2013

Plant Praat - Akelei

Akelei (auteur Jenny Cockshull)













De wetenschappelijke naam is Aquilegia) Een geslacht van kruidachtige, winterharde, vaste planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Er zijn ongeveer 120 soorten. De soorten hebben drielobbige bladeren en opvallende bloemen in diverse kleuren.

In het wild, zijn ze in weilanden, bossen en hoge gelegen gebieden in het Noordelijk halfrond te vinden.

Cultivars passen in borders and losse beplanting. Er zijn talloze kleuren combinaties te vinden. De bloemen zijn enkel, dubbel, lang, kort en van witte tot bijna zwart van kleur.

Ze maken veel zaad aan en het hele soort heeft de naam om losbandig te zijn – zelfs incestueus! Als je planten van zaad op wil kweken die precies het zelfde zijn als de moeder plant, zou je ze in isolatie moeten zetten. Zaad is te koop bij de meeste goede tuincentra. 
Thompson & Morgan  en Touchwood Spirit hebben een meer specialistische selectie.


Er zijn twee tegenstrijdige betekenissen van de naam... : De eerst is afkomstig van het Latijns woord voor adelaar vanwege de vorm van de bloem bladen, dat op een adelaars klauwen zou lijken.

In het Engels heten ze “Granny's Bonnet’ or Columbine. De naam columbine komt van het Latijn voor duif omdat de bloem blaadjes op de uitgespreide vleugels van de duif doen denken.

vrijdag 14 juni 2013

Plant Praat - Zwanenbloem


Grensgevalletje (Auteur: Melitta van Bracht)













Tijdens ons bezoek aan de verborgen tuinen dagen te Rotterdam liepen we bij één van de eerste tuinen tegen een grensgevalletje aan die we jullie niet willen onthouden.

De Zwanenbloem, Butomus umbellatus is een plant die graag op de grens leeft van zoet water en land. Ze heeft behoefte aan een voedselrijke bodem en komt vrij algemeen in Nederland voor, toch staat zij op de Rode Lijst van planten. Dit zijn planten die reeds zijn verdwenen of met uitsterven bedreigd worden. In dit geval komt het niet door overbegrazing want haar blad heeft messcherpe randen. Butomus komt uit het oud Grieks en betekent Ossensnijder. Bij het horen van deze naam bedenken koeien, schapen en geiten zich wel twee keer alvorens zij in de verleiding komen om van het blad te snoepen. Wij mensen zijn de grootste boosdoeners, de prachtige bloemen lonken om te worden geplukt hierdoor kan het zaad niet rijpen en ligt de verspreiding stil. Ook verandering van het water milieu doet haar geen goed.

Gelukkig is de Zwanenbloem met behulp van beheersmaatregelen weer gegroeid in aantallen en dat is maar goed ook want het is een schoonheid met allure die gesteld is op haar kleiige voeten bad.

Uit de 18de eeuw stamt een publicatie over het huishoudelijk gebruik van de Zwanenbloem.

Met dezen wortel zijn in Rusland zeer belangrijke proeven genomen, zijnde hiervan meel gewonnen, zoo wit als tarwe, en daarvan goed brood gebakken.

De plant wordt door geen vee aangeraakt.

Wij weten wel waarom het vee de plant links laat liggen.

Wil je zelf ook een Zwanenbloem in je vijver? Koop een plant bij een gerenommeerd tuincentrum en ga niet roven uit de natuur die heeft het al zwaar genoeg! Sterker nog lukt het om een Zwanenbloem in je vijver te kweken dan krijg je visite van Graafwespen zij snoepen van de nectar die de Butomus aan de voet de stampers vrij geeft. Graafwespen zijn welkome natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld, bladluizen, rupsen en spinnen. Wie wil er nu niet natuurlijk evenwicht in zijn tuin?

zaterdag 8 juni 2013

Verborgen Tuinen 2013

Een paar Stekkengekken + aanhang gingen naar de Verborgen Tuinen (Rotterdam)














Koos en Jenny hebben foto's gemaakt - klik HIER

zaterdag 1 juni 2013

Ubbink

Het jaarlijks Open Dag bij Ubbink
foto's HIER