woensdag 18 mei 2016

Plant Praat

Meimaand Seringenmaand  auteur Mellita van Bracht

Overal tref je deze struik nu bloeiend aan. De Syringa vulgaris komt van origine niet in Nederland voor, zij heeft haar wortels in het Zuidoosten van Europa. Tuinliefhebbers zagen haar graag in hun tuin staan daardoor kon zij een ontsnappingspoging wagen richting wilde natuur. Dat is haar goed gelukt ze is op veel plekken in Nederland te vinden vooral op kalkrijke gronden. De Sering is familie van de olijf, en die zie ik, niet zo snel dat kunstje nadoen.

Zweefvliegen en vlinders nemen veelal de bestuiving voor hun rekening. De trompetvormige bloempjes hebben een nauwe opening, daarom kan het bijna niet missen. De insecten die afkomen op de nectar dragen het stuifmeel over uit het iets hoger dan de stempel staande helmhokjes. Het nectar zit onderin de bloem dit kan bijna alleen maar duiden op zelfbestuiving. Het is dus een tweeslachtige bloem op een éénhuizige struik.

Niet alleen insecten zijn er wild van ook mensen worden aangetrokken tot haar bloemen. De zoete geur drijft op het ritme van de wind een weg naar onze reukorganen.
Je ziet haar ook vaak gebruikt in een boeket. Door teelttechnieken is de bloem bijna jaarrond leverbaar voor op de vaas. 

Wanneer je haar geur het hele jaar wil ruiken kan je natuurlijk ook kiezen voor een stukje seringenzeep. Voor ijverige tuinlieden met zwarte handen, van het tuinieren, maak je je eigen tuinmannen scrubzeep. Je kan het natuurlijk ook maken voor je tuinvrienden. Het is een leuk cadeau en zo gepiept!

Hoe ga je te werk?
Vul een jampot met een wijde opening voor driekwart met suiker.Terwijl je roert voeg je vloeibare handzeep toe.
Neem handzeep in de kleur of, misschien nog wel beter, met Seringen geur. Voeg gesnipperde Seringen bloemetjes toe. Let op, gebruik niet te veel want dan raakt je afvoer verstopt.  De eerste paar dagen kan er een laagje schuim op je scrub staan, dat verdwijnt vanzelf. Net als het vuil van je handen wanneer je dit eigen gemaakte product gebruikt.