zaterdag 21 februari 2015

Sneeuwklokjesdag

Jenny en Dennis trotserden het slechte weer om het 
voorjaar op te snuiven bij de Sneeuwklokjes Dag bij de Boschhoeve


meer foto's HIER

maandag 16 februari 2015

Plant praat - Nudist


De Hazelaar - auteur Mellita van bract


De Hazelaar, Corylus avellana, is inheems in heel Europa behalve in de kuststreken van het Middellandse Zeegebied, daar komt zij niet in het wild voor.



 Nu is het moment om haar te zien bloeien! Ze is een echte naaktbloeier haar mannelijke katten zitten vol met stuifmeel, in één katje zitten wel 2 miljoen stuifmeelkorrels. Wat de meeste mensen in het voorjaar niet opvalt, zijn de vrouwelijk bloemen dit is een katje met een schattig rood gekleurd stempelkuifje.



Omdat zowel vrouwelijk als mannelijke bloemen aan een struik zitten noemen we haar eenhuizig.

De tweede wetenschappelijke naam avellana is afkomstig van Avella vecchia, dit was een handelscentrum dichtbij Napels. Hier werd al gehandeld in hazelnoten toen de Romeinse keizers nog aan de macht waren.

Over het algemeen bevat de noot één zaad heel soms komt het voor dat er twee zaden in een noot zitten. Volgens een oude sage moet je die tweede noot aan een vriend geven. Zowel gever als vriend spreken dan tegelijkertijd een wens uit. Wanneer de wens overeenkomt dan zal deze zeker uitkomen. Nou dat wordt de eerstvolgende kerst goed opletten met de notenkraker en het traditionele notenzakje!

In de natuur wordt de hazelnoot door dieren verspreid de bijvoorbeeld eekhoorns en diverse vogelsoorten. Het blijft toch bijzonder dat wij moeite hebben om de keiharde schil te kraken terwijl het kiempje van binnenuit de noot doet barsten.

Heel toevallig kwam ik deze struik tegen naast het nudisten strand in het Rotterdamse Kralingse bos. Dus ik zou zeggen ga deze nudist eens bekijken!

      

zondag 15 februari 2015

gember update




Mijn gember is
eindelijk gaan
 grooien :~)


Hoe staat het
bij de andere
Stekkengekken?