dinsdag 18 november 2014

Plant Praat - Kiespijn Boom


Kiespijn Boom - auteur Mellita van Bracht

Tijdens een weekend tripje kwam ik deze geneeskrachtige plant tegen. De Norbertijner monniken van de Abdij van Postel hebben op het terrein van de abdij een grote kruidentuin aangelegd. Tussen al die heilzame planten staat ook de Zanthoxylum americanum


In Amerika, haar land van herkomst, Toothache tree genoemd. In Nederland hebben we dat gewoon overgenomen, hier heet ze dus Kiespijnboom. Dit alles heeft natuurlijk te maken met haar geneeskrachtige werking.

In Amerika is deze boom een van de waardplanten voor de Papilio cresphontes, Giant Swallowtail. Dit is een vlindersoort die planten van de ruitfamilie, Rutaceae, gebruikt om haar rupsen te voeden.

De Kiespijnboom valt ook onder de ruitfamilie geen wonder dat de rupsen er graag van eten.

De Norbertijner monniken gebruiken de schors en vruchten bij maagproblemen, pijnlijke keel, huidinfecties, reuma en natuurlijk tandpijn. 

De monniken lijken uit een ver verleden maar niets is minder waar! Allerlei heilzame middelen zijn te bestellen via hun website www.abdijpostel.be  Veel leuker is het om de abdij zelf te bezoeken hij ligt diep in de Kempen en de omgeving is werkelijk prachtig!

Wanneer je zelf deze kleine boom aan je tuincollectie wil toevoegen zal het niet meevallen om haar ergens te kopen. Enkele kwekerijen in Boskoop bieden de plant nog wel aan maar ook daar is het vaak op bestelling.
Wanneer het je lukt om de boom te bemachtigen is het een vast een groot plezier om haar te kunnen planten in je tuin. Alhoewel, door haar doornige takken doe je dat toch vaak als een boer met kiespijn.