maandag 20 oktober 2014

Plant Praat

Gelderse roos -auteur Mellita van Bracht

Momenteel buigen haar takken door onder het gewicht van haar glimmend rode giftige bessen. Zolang er geen vorst komt blijven die bessen nog wel even hangen. Voor de bessen van de Viburnum opulus geldt hetzelfde als voor spruiten. Eerst moet de vorst erover, dan pas wagen pestvogels en lijsters zich aan de bessen. 

Wanneer je een Gelderse roos in je tuin wil planten om de fauna een handje te helpen is het goed om je ervan bewust te zijn of je de echte botanische soort hebt. Bij de Viburnum opulus zijn de randbloemen onvruchtbaar en dienen voor het lokken van insecten. Kwekers hebben gezorgd voor grotere bloemen, maar als straf moeten wij het bezuren met steriele bloemen. 

Jammer toch wanneer je kevers, vlinders en zweefvliegen geen maaltje kan bezorgen. In de herfst blijven de bessen dan ook uit! Geef mij er maar één met fertiele bloemen die nectar, stuifmeel en bessen schenken zodat er leven is in de tuin.

De Gelderse roos is een inheemse struik en komt vooral voor op vochtige plekken zoals duinen en bosranden. Gemeenten willen haar nog weleens aanplanten als bosplantsoen. Je ziet haar dan samen met bijvoorbeeld Liguster en Krentenboompje.

Vroeger werd de bast van de struik gebruikt om zijn krampstillende werking. Het werd ingezet bij menstruatie pijnen, naweeën en ter voorkoming van miskramen.
Nog een voordeel van deze struik, ze is over het algemeen goedkoop in aanschaf.  Te Koop o.a bij  

Zorg bij de aanplant voor een ruim voldoende plant gat en voeg lekker wat compost toe. Zo heb je samen met de vogels en insecten lange tijd plezier van deze struik.

zondag 5 oktober 2014

StekkengekkenDag


Onze jaarlijkse herfst bijeenkomst ... wij beginnen met thee en gebak

Boterkoek van Monique en Vijg/honing taart van Jenny

De Plantenruil



De Tapas buffet


Gezellig :~))