zondag 5 januari 2014

Plant Praat Narcis 'Tète à Tète'

Verliefd op zichzelf ? Auteur: Melitta van Bracht

De winter is in zijn ‘Hollandse’ hoogtij dagen, geen vorst, sneeuw of zelfs maar een nachtvorstje in velden of wegen te zien.


Dan begint bij mij toch een soort tuin gevoel te knagen en dat gevoel  bloeit helemaal op wanneer je voor een prikkie, vijftig cent per potje, het schattige bolletje Narcis 'Tète à Tète' tegen het lijf loopt. Het blad is nauwelijks van de bomen en ik kan het toch niet laten. Die moeten geplant, net voor de kerst, in potten tegen de pui, onder het raam! Door het uitblijven van de winter staan ze er nu prachtig bij hun gele bloemen zij aan zij alsof ze, hun naam eer aandoend, een onderonsje hebben.

Deze narcisjes bloeien normaal gesproken pas in maart maar kwekers zorgen ervoor dat we er nu al van kunnen genieten.

De Narcis is door Linnaeus op naam gebracht en hij werd waarschijnlijk geïnspireerd door de volgende Griekse tragedie.
Narkissos was zoon van de nimf Leiriope en riviergod Kephissos. Narkissos was een zeer knappe jongeling en vele vrouwen werden verliefd op hem. Maar Narkissos was onverschillig en doof voor de dames. De Nimf Echo had het zo erg te pakken dat zij het gedrag van Narkissos niet kon verdragen. Zij smeekte Nemesis de wraakgodin om vergelding en zo geschiedde. De godin Nemesis sprak al prevelend een spreuk uit die de jongeling zou betoveren. De wraak van Echo was zoet, tijdens de eerstvolgende jacht stopte Narkissos bij een beek om zich te laven aan het water. Hij zag zijn spiegelbeeld in het water, misleid  door Nemesis herkende hij zijn eigen spiegeling  niet en werd overvallen door de schoonheid ervan. Hij kon niet anders dan het beminnen en bleef dagen achtereen staren naar het water. Ten slotte was hij totaal uitgeteerd. Nemesis kreeg medelijden en veranderde hem in een bloem. 

En is die nou niet om verliefd op te worden?