maandag 23 september 2013

Lezing en bezoek Botanische Tuin Delft



Jenny, Melitta en Leo gingen zondag naar een lezing in de TU Delft  "De planten wereld - Bron van nieuwe technologie". 


Daarna mochten we de Botanische tuin gratis bezoeken :~0


Meer foto's HIER



maandag 9 september 2013

Plant Praat Walnoten

Walnootjes
auteur : Melitta van Bracht

De herfst is weer in aantocht en brengt de energie van de zon, van afgelopen zomer, gevangen in vruchten, bessen en noten.




De Walnoot, Juglans regia, is hier een mooi voorbeeld van.

Bij mij in de straat staat ze overladen met vruchten te pronken. Haar ene been nog in de zomer met de andere schuurt ze al tegen de herfst aan. Nog even wachten voordat ze de rijke oogst laat vallen. Daar wachten we dan maar geduldig op, want het heeft geen nut om de noten van de boom te trekken daardoor beschadig je de boom. 

De Walnoot staat bekend om zijn vermogen muggen te verdrijven kennelijk zijn de stekende beestjes niet gediend van de geur die de Walnoot verspreidt. Wanneer je het blad tussen je handen kneust ruik je de zure geur waar de muggen voor op de loop gaan.

walnoot nigra

walnoot regia

De Juglans regia is inheems in
Europa en komt ook voor in Centraal Aziƫ. In Nederland kom je ook de Zwarte walnoot, Juglans nigra, tegen.

 Het is vrij eenvoudig om de twee uit elkaar te houden tel de blaadjes die aan het samengestelde blad zitten van de inheemse walnoot-                                  er nooit meer dan negen deelblaadjes.



Wanneer de vruchten aan de boom zitten worden ze nauwelijks herkend. De groene schil verbergt de noot die iedereen wel herkend, hij lijkt op hersenen. Zo rond de kerst zitten ze weer verpakt in netjes om bij het haardvuur en kaarslicht te worden geopend. Wanneer je de harde schil open breekt komt de eetbare noot tevoorschijn. Uit de extracten van de vruchtwand worden allerlei stoffen gehaald die de echte zonaanbidders helpt hun vel de juiste teint te geven.

Het hout van de notenboom splintert niet en heeft prachtige tekeningen in het hout. Daarom heeft het hout een goede reputatie in de meubel industrie. Ook wordt het hout gebruikt voor geweerkolven.

De boom bij mij in de straat staat er nog niet zo lang, het zal dus nog wel generaties duren voordat ze met een hakbijl op de stoep staan. Is je tuin groot genoeg kies dan voor de Europese Walnoot de Amerikaan heeft een nare eigenschap, zijn wortels scheiden een giftige stof af, zo kan het zomaar gebeuren dat naburige planten het loodje leggen.

donderdag 5 september 2013

geheime paradijs in Rotterdam

Mary en Henk kwamen een oude kennis tegen zondag in de Botanische tuin. Wij zijn met z'n drieen bij 'zijn' tuin wezen kijken. Het is een ware geheime paradijs in de stad !!!




Het is een binnentuin achter de Haringvliet (zie kaart). 

Arthur, een bewoner, heeft het beheer, inrichting en onderhoud overgenomen van de Gemeente en een geweldig oasis van gemaakt.


Hij kweek bijna alle planten zelf van zaad uit de tuin van het vorige jaar.

De tuin is overdag open voor het publiek.     Meer foto's HIER

zondag 1 september 2013

Uitje

 We gingen van dag naar de Botanische tuin in Kralingen, 
 de Drakenbootrace op de Kralingseplas en eindigd met een High Tea


Volledig verslag HIER